امروزه با توجه به رشد فکری و آگاهی عمومی ملتهای جهان، نفوذ و سلطه و بهدست آوردن مستعمرات از راه لشکرکشیهای نظامی، به آسانی امکانپذیر نیست و در صورت اجرا هزینههای زیادی را بر مهاجمان تحمیل میکند؛ به همین سبب، استعمارگران روش نفوذ در کشورها را تغییر دادهاند. بدین ترتیب، استعمارگران، اکنون به این نتیجه رسیدهاند که بهترین راه نفوذ در سایر کشورها، نفوذ در فرهنگ آنان و استحالهی درونی آن است. آنان میخواهند ارزشهای مورد پسند خود را ارزشهای مترقی جلوه دهند و جایگزین معیارهای بومی و فطری ملتها سازند و از این طریق، بدون هیچ دغدغهای به آیندهی منافع خود در این کشورها مطمئن باشند.
جنگ نرم(Soft War)، از برجستهترین جنگهای مدرن در جهان کنونی محسوب میشود. این مفهوم، در دستگاه نظریهپردازی غرب جایگاهی ندارد و غربیها برای دستیابی به اهداف سلطهجویانه خود به مفهوم قدرت نرم متوسل میشوند و به شدت از بکارگیری واژهی جنگ نرم احتراز مینمایند. در مقابل، از زمانیکه این واژه توسط امام خامنهای(مدظله) ارائه و رواج یافته است، نظریهپردازان نظام اسلامی در سطح وسیعی به تعریف این مفهوم و مفاهیم مرتبط با آن پرداخته و آن را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادهاند، و بر این اساس، میتوان ادعا نمود این واژه در نظام اسلامی و براساس نظریهها، سیاستها و عملکرد عمدتاً فرهنگی نظام سلطه بر علیه ما شکلگرفته است.
در دکترین جنگ نرم، قاعده این است که مردم کشور هدف، اهداف دشمن را محقق کنند. الزام آن تصرف قلب و مغز است، به عبارت دیگر، کسانی که قلب و ذهنشان تسخیر شده، در راستای اهداف دشمن خود عمل میکنند، به گونهای که خود آنان خواستههای دشمنشان را محقق سازند. این راه بسیارساده و در عین حال دشوار است.
دشمن در جنگ نرم، با برنامهریزی کامل و دقیق و با استفاده از اقدامات روانی، رسانهای، تبلیغاتی، اجتماعی میکوشد بر باورها، احساسات و رفتارهای جامعه تأثیر بگذارد؛ بهگونهای که آنها همان چیزی را باور داشته باشند که دشمن میخواهد؛ همان احساسات و تمایلاتی را داشته باشند و ابراز کنند که دشمن اراده کرده است؛ همان کاری را انجام دهند که او دوست دارد و افراد جامعه نهتنها از همفکری و همسویی با دشمنانِ قسمخورده خود احساس شرمندگی نکنند؛ بلکه باافتخار از آن یاد کنند!
راس برن(Ross Brann)، محقق مرکز مطالعات پیشرفته یهودی دانشگاه پنسیلوانیا و رییس گروه مطالعات خاورمیانه دانشگاه کرنلبا میگوید: «استفاده از هر ابزار و یا بهتر بگویم تمام ابزارها باید فضای دینگرایی و اخلاق در جامعه جوانان ایران که اساسیترین راهبرد برون رفت جمهوری اسلامی از چالشهای متعددی نظیر جنگ و تحریم و … میباشد را پاک نمود و اخلاق دینی را از این جامعه دور کرد که در غیر این حالت هر برنامهای با شکست روبرو خواهد شد» .
از این رو امام خامنهای حفظهالله در بیان جنگ نرم می فرمایند:
« لکن جنگی که وجود دارد، از جنگ نظامی اگر خطرش بیشتر نباشد، کمتر نیست؛ اگر احتیاط بیشتری نخواهد، کمتر نمیخواهد. در جنگ نظامی دشمن به سراغ سنگرهای مرزی ما میآید، مراکز مرزی ما را سعی میکند منهدم بکند تا بتواند در مرز نفوذ کند اما در جنگ روانى و آنچه كه امروز به او جنگ نرم گفته ميشود در دنيا، دشمن به سراغ سنگرهاى معنوى مىآيد كه آنها را منهدم كند؛ به سراغ ايمانها، معرفتها، عزمها، پايهها و اركان اساسى يك نظام و يك كشور؛ دشمن به سراغ اينها مىآيد كه اينها را منهدم بكند و نقاط قوت را در تبليغات خود به نقاط ضعف تبديل كند؛ فرصتهاى يك نظام را به تهديد تبديل كند. اين كارهائى است كه دارند ميكنند؛ در اين كار تجربه هم دارند، تلاش هم زياد دارند ميكنند، ابزار فراوانى هم در اختيارشان هست. بايد ابعاد دشمن و ابعاد دشمنى را بدانيم تا بتوانيم بر او فائق بيائيم. البته ما مدد الهى داريم، كمك غيبى داريم بدون شك؛ اين را انسان دارد مشاهده ميكند؛ لكن ما مادامى كه هوشيارانه، آگاهانه در ميدان نباشيم، تدبير لازم را به كار نبريم، كمك الهى به سراغ ما نخواهد آمد.» [1] «جنگ نرم برخلاف جنگ سخت،آشکار، قابل فهم و ملموس نیست وحتی دربرخی موارد طرف مقابل ضربهی خود را میزند اما جامعهی هدف،دچار خوابآلودگی وعدم احساس حمله است. جنگهای سخت معمولاً موجب برانگیخته شدن احساسات مردم و ایجاد وحدت و انسجام ملی میشود در حالیکه جنگ نرم، انگیزههای مقابله را از بین میبرد و زمینهساز ایجاد اختلاف نیز میشود.»[2]
«من از همهی ملت ایران بخصوص از شما جوانها خواهش میکنم با هوشیاری کامل مرزهای فکری و روحی را حراست کنید . نگذارید دشمن مثل موریانه ای به جان پایههای فکری و اعتقادی و ایمانی مردم بیفتد و آنها را دچار رخنه کند؛ این مهم است. همه وظیفه داریم مرزهای ایمانی و مرزهای روحی خودمان را حفظ کنیم.»[3]
« شما افسران جوان جنگ نرم هستید و عرصهی جنگ نرم، بصیرتی عمّارگونه و استقامتی مالكاشتروار میطلبد؛ با تمام وجود، خود را برای این عرصه آماده كنید.»[4]
و در آخر وظیفه ی اصلی ما در این نبرد و جنگ همه جانبه ی نرم اینست که بیدار باشیم و به مجاهدت و روشنگری بپردازیم چرا که طبق سنت خداوند، زبان حق همیشه مؤثرتراز زبان باطل است و این وعده ی الهی است که :
«وآنها كه در راه ما (با خلوص نيت) جهاد كنند ، قطعا به راههاي خود هدايتشان خواهيم كرد.»
« درود خداوند و اهل بیت(ع) بر افسران جنگ نرم، همانهایی که خداوند توفیقشان داده تا نسبت به جامعه خود بی تفاوت نباشند و افتخارشان رزمندگی در این جبهه است »
[1] – بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری 2/7/1388
[2]– بیانات در دیدار با رئیس و مدیران سازمان صداوسیما 20/7/1394
[3] – بیانات در دیدار خانوادههای شهدا و ایثارگران کردستان ۱۳۸۳/۰۸/۱۵
seoarzan.ir
در گفت
سلام.واقعا وبسایت خوبی دارید
Pingback: تحقیق جنگ سخت – فارس نتورک
شرکت خدماتی نظافتی آریومن
در گفت
عاشق این وبسایت شدم من.عالی هستید شما
idealprinting.ir
در گفت
اقا لینک مطلبو من پیدا نکردم.میشه راهنماییم کنید؟
قطعات جانبی موبایل
در گفت
سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران وبسایت به این خوبی سپاسگزارم